МЕТОДИ ЕКОНОМІЧНОГО АНАЛІЗУ ТА СТАТИСТИЧНОГО ОЦІНЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ: ТЕОРЕТИЧНИЙ АСПЕКТ - Рябенко, Галина; Бєлов, Гордій; Кудрич, Віталій (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті розглянуто теоретичні засади та методичні підходи до оцінювання ефективності діяльності підприємств на основі поєднання економічного аналізу і статистичних методів. Визначено сутність та принципи економічного аналізу, охарактеризовано основні його методи: порівняльний, факторний, балансовий, економіко-математичний. Розкрито роль статистичних інструментів – індексного, кореляційно-регресійного, дисперсійного й кластерного аналізу – у кількісній оцінці результативності. Обґрунтовано доцільність використання інтегральних показників для комплексного вимірювання ефективності. Визначено основні проблеми та перспективи розвитку аналітичних методів у контексті цифровізації економіки та підвищення конкурентоспроможності підприємств.