ЕКОНОМІЧНА СТІЙКІСТЬ АГРОБІЗНЕСУ: ІНСТРУМЕНТИ УПРАВЛІННЯ В ПЕРІОД СТРУКТУРНИХ ЗМІН ТА ІНВЕСТИЦІЙНОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ - Сіренко, Олена; Іллічов, Олександр (Сталий розвиток економіки, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена високою чутливістю аграрного сектору України до зовнішніх шоків та структурних трансформацій. Проведений аналіз показав нерівномірність розвитку галузі й різку втрату стійкості у 2022 році внаслідок воєнних дій, руйнування логістики та дефіциту трудових ресурсів. Пікові значення виробництва, фінансових результатів та інвестицій припадають на 2021 і 2024 роки, тоді як у сфері зайнятості простежується зсув у бік укрупнення підприємств і зростання ролі капіталомістких технологій. Інвестиційна активність 2023–2024 рр. засвідчує відновлювальний характер і активізацію модернізаційних процесів. Інтегральна оцінка підтвердила здатність агробізнесу до реконсолідації за умови доступу до капіталу, стабільних фінансових потоків та оновленої виробничої бази. Практична значущість полягає у визначенні ключових напрямів підвищення стійкості аграрних підприємств – диверсифікації виробництва, розвитку інфраструктури, інвестицій у людський капітал і впровадженні адаптивних фінансових механізмів.