КЛЮЧОВІ ЕЛЕМЕНТИ ВНУТРІШНЬОГОСПОДАРСЬКОГО КОНТРОЛЮ НА СУЧАСНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ - Ткаченко, Олександр; Ілюк, Ірина; Сайченко, Олег (Сталий розвиток економіки, 2025)
В статті розглянуто сутність поняття внутрішньогосподарського контролю як ключового елементу управління сучасним підприємством. Визначено, що внутрішньогосподарський контроль здійснюється на різних стадіях виробничого процесу й забезпечує своєчасність управлінських рішень. Вивчено основні цілі та завдання системи внутрішньогосподарського контролю, що включають оцінку фактичного стану об’єкта управління, раціональне використання ресурсів, забезпечення відповідності діяльності підприємства стратегії, дотримання законодавства та організаційних регламентів. Проведено характеристику функцій внутрішньогосподарського контролю, серед яких інформаційна, мотиваційна, регулююча, аналітична, прогностична, комунікаційна та функція нормування. Доведено, що внутрішньогосподарський контроль є комплексною, багатофункціональною системою, необхідною для забезпечення результативності управління, підвищення ефективності виробництва та формування умов сталого розвитку підприємства.