ОБСЛУГОВУЮЧІ КООПЕРАТИВИ В РОЗВИТКУ ІНФРАСТРУКТУРИ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ - Костишина, Тетяна; Манжура, Олександр; Пантелеймоненко, Андрій; Шимановська-Діанич, Людмила (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена ролі обслуговуючих (сервісних) кооперативів у відновленні та модернізації інфраструктури сільських територій України в умовах збройної агресії та пов’язаних з нею наслідків. Актуальність зумовлена потребою інноваційних механізмів відбудови, де обслуговуючі кооперативи забезпечують консолідацію ресурсів для енергетичної, логістичної, медичної та соціальної інфраструктури. Обслуговуючі кооперативи класифіковано на сільськогосподарські (маркетингові), постачальницькі, кредитно-фінансові, енергетичні, медичні (у т. ч. стоматологічні), сервісні-інфраструктурні та комбіновані. Вони забезпечують зниження витрат, підвищують доступ членів до необхідних послуг. Рекомендовано державну підтримку пілотних медичних (зокрема стоматологічних) та енергетичних кооперативів. Вказано, що зарубіжний досвід підтверджує ефективність таких моделей для сталого розвитку інфраструктури сільських територій.