ЕФЕКТИВНІСТЬ МЕХАНІЗМІВ ДЕРЖАВНОГО СТИМУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА НА СЕЛІ - Чаланов, Владислав (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті здійснено аналіз ефективності державних механізмів стимулювання малого підприємництва на селі як важливого чинника соціально-економічної стабільності та розвитку сільських територій. Охарактеризовано специфічні умови функціонування підприємництва в сільській місцевості до яких належать обмежені ресурси, нерозвинена інфраструктура та підвищені ризики. Визначено основні бар’єри розвитку малого бізнесу, серед яких: інституційна нестабільність, складні регуляторні процедури, недостатній доступ до фінансових інструментів і слабка інтеграція у ринкові та логістичні мережі. Розглянуто ключові інструменти державного стимулювання, включаючи фінансово-кредитну підтримку, податкові пільги, гранти, розвиток інституційної інфраструктури та цифровізацію. Запропоновано стратегічні напрями підвищення ефективності стимулювання розвитку малого підприємництва на селі, які передбачають удосконалення фінансових інструментів, зміцнення інституційної спроможності, цифровізацію системи підтримки та розвиток партнерства «держава-бізнес-громада».