КЛАСТЕРНА МОДЕЛЬ ТРАНСКОРДОННОЇ ВЗАЄМОДІЇ УКРАЇНИ ТА ПОЛЬЩІ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ - Данько, Наталія; Ізмайлов, Олександр (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено трансформацію визначення “економічна інтеграція” та “транскордонне співробітництво” в умовах та контексті євроінтеграційних процесах в Україні. Обґрунтовано, що класичні визначення не відображають сучасну багатомірність інтеграційних процесів, де провідну роль відіграє інституційна взаємодія та створення суспільних благ. Показано, що транскордонна співпраця України та Польщі набуває комплексного економічного та науково-інноваційного розвитку. Саме це формує основу до розвитку транскордонного кластерного співробітництва. Запропоновано концептуальну модель циклічної кластерної співпраці, що включає в себе п’ять фаз: ініціацію проєкту, гармонізацію нормативно-правової бази, формування кластерних об’єднань, реалізацію проєкту та аналіз отриманих результатів. Модель є універсальним інструментом стратегічного поглиблення взаємної інтеграції, що здатна підвищити конкурентоспроможність та сприяти сталому розвитку українсько-польського торговельно-економічного співробітництва.