КОРПОРАТИВНА ІНТЕГРАЦІЯ ЯК ІНСТРУМЕНТ ПІДВИЩЕННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ СПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ БУДІВЕЛЬНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ - Романенко, Олеся; Захарченко, Петро (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена обґрунтуванню стратегічної ролі корпоративної інтеграції як ключового драйвера інноваційного розвитку будівельної галузі України в умовах екстремальної невизначеності та повоєнної відбудови. Доведено, що консолідація фінансового та інтелектуального капіталу в межах холдингів і кластерів створює потужні синергетичні ефекти, необхідні для впровадження BIM, енергоефективних матеріалів та принципів циркулярної економіки. На прикладі провідних структур (ПБГ «Ковальська» та Рівненський меблевий кластер) розкрито переваги вертикальної та горизонтальної моделей інтеграції. Окрему увагу приділено урбаністичним коаліціям (Ro3kvit) та цифровим екосистемам (DREAM), які виступають каталізаторами трансферу європейських знань. Здійснено порівняльний аналіз України з досвідом Польщі, де кластеризація стала основою експортного лідерства галузі. Визначено системні проблеми та протиріччя процесів корпоративної інтеграції в будівельній галузі України, які потребують наукового вирішення.