КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ НЕОІНДУСТРІАЛІЗАЦІЇ В УКРАЇНІ - Волощук, Ю.О. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Теоретико-методологічне обґрунтування концептуальних засад процесів неоіндустріалізації в Україні з визначенням необхідності створення і впровадження інновацій, трансформації підприємств та неоіндустріалізації розвитку економіки. Методика дослідження. Для виконання завдань дослідження та досягнення поставленої мети використано діалектичний метод наукового пізнання, системний і логічний підходи визначення зрушень у економіці країни. У процесі дослідження застосовано загальнонаукові методи: порівняння – при розгляді цілей та індикаторів неоіндустріалізації; абстрактно-логічний – при формуванні висновків і пропозицій. Результати. Визначено, що індустріалізація забезпечує досягнення вищого рівня розвитку продуктивних сил, стимулює процес підвищення ефективності виробництва, стимулює процеси кооперації, вдосконалення існуючої техніко-технологічної бази тощо. Встановлено, що потрібно переорієнтовувати економіку України на інноваційний розвиток всіх галузей в сукупності, підтримувати пріоритетні сектори; сприяти прозорому та чесному веденню бізнесу; сформувати механізм провайдингу та комерціалізації інновацій; реформувати з огляду на світові тенденції, потреби роботодавців систему освіти всіх рівнів; вдосконалити інституційну структуру забезпечення розвитку держави через розробку економічних і технологічних важелів, що дозволить підвищити рівень конкурентоспроможності країни. Доведено, що неоіндустріальне суспільство представляє собою економіку знань, тобто економіку, де знання відіграють домінуючу роль в розвитку. Оскільки основним елементом економіки знань є наука, що генерує максимальні макроекономічні ефекти у сферах глобальної конкурентоспроможності, якості продукції та системної трансформації сфери освіти, пропонуємо розглядати неоіндустріалізацію на мезо-, макро- і мікрорівнях, що дасть змогу враховувати практичний регіональний, галузевий та світовий досвід використання нового індустріального розвитку економіки. Сформовано концептуальні засади неоіндустріалізації через визначення пріоритетних стратегічних завдань для створення основи подальшій модернізації економіки країни. Наукова новизна. Удосконалено концептуальні засади неоіндустріалізації через створення основ для впровадження неоіндустріального курсу шляхом формування, в першу чергу, інституційної та організаційної складових, інформаційної підтримки, комунікацій, далі - ресурсної й інноваційної та технічно-технологічної складової; переходу пріоритетних галузей та секторів до процесів реіндустріалізації та подальшої реалізації суспільно узгоджених сценаріїв повномасштабного неоіндустріального розвитку економіки України. Вважаємо, що неоіндустріалізація повинна забезпечити збільшення інтенсивності розвитку та реалізації інноваційних процесів, підвищити швидкість розповсюдження інновацій як ключових чинників підвищення конкурентоспроможності та забезпечити перехід до економіки знань, розвитку інтелектуального капіталу суспільства. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані органами управління, підприємствами в частині розробки стратегії подальшої діяльності з огляду на процеси неоіндустріалізації в світі; окремі положення - в навчальних процесах та у науково-дослідних роботах викладачів, аспірантів, студентів.