РЕАЛІЗАЦІЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ СТРАТЕГІЇ ПІДПРИЄМСТВА ЯК ІНСТРУМЕНТУ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ В УМОВАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ЗЕЛЕНОГО КУРСУ - Стасюк, Вячеслав; Артеменко, Ліна (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено формування екологічної стратегії підприємства як чинника підвищення конкурентоспроможності в умовах переходу до сталого розвитку. Актуальність зумовлена посиленням екологічних вимог, імплементацією Європейського зеленого курсу та поширенням принципів циркулярної економіки. Метою дослідження є обґрунтування теоретичних і практичних засад формування екостратегії на прикладі українського рітейлу, що безпосередньо впливає на споживчу поведінку та екологічну свідомість населення. Методологія охоплює системний, порівняльний і структурно-функціональний підходи, аналіз еколого-економічних показників, методи аудиту та стратегічного планування. Новизна полягає в запропонованій моделі інтеграції екологічного менеджменту до корпоративної стратегії. Показано, що екостратегія зміцнює репутацію, енергоефективність і довгострокову конкурентоспроможність підприємства.