ОБЛІКОВО-АУДИТОРСЬКІ АСПЕКТИ ОЦІНКИ ГУДВІЛУ ЯК СПЕЦИФІЧНОГО ВИДУ НЕМАТЕРІАЛЬНИХ АКТИВІВ ГРУП КОМПАНІЙ - Терновський, Олексій (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена актуальним питанням аналізу переваг і недоліків методів оцінки гудвілу для цілей консолідованої фінансової звітності. Обґрунтовано, що відображення гудвілу з визнанням знецінення, передбачене діючим МСФЗ 3, має недоліки, пов’язані з високим рівнем суб’єктивних оцінок, перевагою витрат над сумою вигод, високим рівнем ризику при проведенні аудиту. Запропоновано запровадити змішаний підхід, який би дозволив застосовувати поряд з діючим методом знецінення, метод нарахування амортизації гудвілу протягом встановленого строку з паралельним обов’язком тестувати гудвіл на предмет знецінення за наявності відповідних ознак. Застосування запропонованого підходу дозволить полегшити процес оцінки гудвілу на дату консолідованої фінансової звітності, знизити ризики під час аудиту, а також підвищити рівень зрозумілості, точності і передбачуваності показників звітності для користувачів.