ОЦІНКА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ЕНЕРГЕТИЧНИХ ПІДПРИЄМСТВ У КОНТЕКСТІ ФОРМУВАННЯ ЕФЕКТИВНОЇ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ - Потапов, Валентин (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена аналізу конкурентоспроможності енергетичних підприємств України в умовах трансформації ринку електроенергії та інтеграції до європейського енергопростору. Розкрито основні етапи реформування галузі та перехід до ринкових механізмів, що зумовили модернізацію виробничих потужностей і підвищення прозорості сектору. Визначено ключові системні ризики, пов’язані зі зношеністю інфраструктури, нестачею інвестицій та волатильністю цін. Проаналізовано тенденції розвитку енергоринку, зокрема посилення ролі незалежних виробників, поширення відновлюваних джерел та цифровізацію операційних процесів. Обґрунтовано важливість цифрової інтеграції й інноваційності управління для зміцнення ринкових позицій підприємств. Представлено інтегральну модель оцінювання конкурентоспроможності на основі фінансових, виробничих та ринкових індикаторів, що дає змогу об’єктивно визначати стратегічні резерви розвитку енергетичних компаній.