ВПЛИВ ЦИФРОВІЗАЦІЇ РОЗРАХУНКОВИХ ПРОЦЕСІВ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ УПРАВЛІННЯ ГРОШОВИМИ ПОТОКАМИ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Кравченко, Микола (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті окреслено вплив цифровізації розрахункових процесів на управління грошовими потоками аграрних підприємств. Доведено, що цифрові технології трансформують розрахунки в інтегрований інформаційно-аналітичний механізм, який підвищує швидкість обігу коштів, прозорість операцій і контроль дебіторсько-кредитних відносин. Визначено, що нерівномірність цифрової інтеграції стримує фінансову ефективність агросектору. Розкрито роль цифрових платформ, великих даних, blockchain і аналітичних алгоритмів у формуванні прогнозно-аналітичного типу фінансового менеджменту. Запропоновано теоретичну модель впливу цифровізації, яка охоплює операційний, аналітичний і стратегічний рівні та забезпечує прискорення ліквідності, зниження трансакційних витрат і зміцнення фінансової стійкості підприємств.