ГІБРИДНА МОДЕЛЬ МЕДИЧНОГО СТРАХУВАННЯ: ІНОЗЕМНИЙ ДОСВІД ТА СЦЕНАРНИЙ ПРОГНОЗ ВПРОВАДЖЕННЯ В УКРАЇНІ - Супрун, Наталія (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті проаналізовано можливість впровадження гібридної моделі медичного страхування в Україні на основі поєднання державних і приватних механізмів фінансування. Узагальнено післявоєнний досвід країн, що модернізували системи охорони здоров’я в умовах відновлення, та визначено релевантні інструменти для України. Застосовано сценарний підхід для оцінки потенційних траєкторій одночасного застосування як обов’язкового державного, так і приватного комерційного страхування, включно з ризиками, фінансовими наслідками та інституційними вимогами повоєнного періоду. Сформовані сценарії показали, що дієвість запровадження такої моделі залежатиме від спроможності держави гарантувати інституційну сталість, прозоре фінансування та заохочення залучення приватних страхових компаній. Результати демонструють, що саме гібридна модель може підвищити доступність медичних послуг у процесі післявоєнного відновлення відповідно до визначених цілей сталого розвитку.