РОЛЬ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ У ФОРМУВАННІ ТА МОДЕРНІЗАЦІЇ ІННОВАЦІЙНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ ПРИКОРДОННИХ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ - Погуляйко, Юрій (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджується роль закладів вищої освіти у формуванні та модернізації інноваційної інфраструктури прикордонних регіонів України в умовах євроінтеграції та повоєнного відновлення. Проаналізовано сучасний стан науково-технічної діяльності, динаміку кількості наукових організацій, чисельності дослідників, патентної та винахідницької активності ЗВО у 2019–2024 рр. Особливу увагу приділено лідерству Львівської області, високим показникам Національного університету «Львівська політехніка», стабільному зростанню Луцького національного технічного університету та Ужгородського національного університету. Виявлено нерівномірність інноваційної активності прикордонних регіонів, скорочення наукового потенціалу країни та концентрацію інновацій у великих науково-освітніх центрах. Запропоновано модель прикордонних інноваційних кластерів «університет + технопарк + місцева влада + бізнес», розвиток дуальної освіти, спільних українсько-польських, українсько-румунських та українсько-угорських магістерських і PhD-програм з інноваційного менеджменту та технологічного підприємництва.