ПРОБЛЕМИ СТРАТЕГІЧНОГО ПЛАНУВАННЯ НА ПІДПРИЄМСТВІ - Андрющенко, І.Є.; Колєснік , В.І. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Обґрунтування актуальних проблем процесу стратегічного планування та виявлення необхідних заходів щодо створення ефективної системи стратегічного планування як інструменту оперативного управління діяльністю підприємства. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети в процесі дослідження застосовано: методи системного аналізу (для аналізу проблем під час стратегічного планування на підприємстві); теорію стратегічного управління, теорію категорій, теорії множин (для опису методів та прийомів стратегічного планування); теорію ухвалення рішень, теорію організаційного управління на основі процесного підходу (в ході удосконалення методів стратегічного планування на підприємстві); теорію автоматизованого проектування інформаційних систем (для опису інформаційної технології). Результати. Розроблено схематичну модель основних етапів стратегічного планування на підприємстві, що дає можливість чітко окреслити процес безпосередньої розробки стратегії, стратегічного планування та стратегічного управління в цілому, що, у свою чергу, забезпечує узгодженість в їх інтерпретації та надає можливість ефективної організації стратегічного управління на підприємстві. Визначено теоретико-методологічні засади і поглиблено розуміння стратегічного аналізу як підсистеми стратегічного управління, розроблено методи та прийоми реалізації стратегічного планування розвитку підприємства, що дозволяє на підставі поєднання прогнозу та стратегії розробляти сценарії розвитку підприємства. Запропоновано удосконалений варіант загальної класифікації методів стратегічного аналізу, що дозволяє забезпечити ефективне виконання функцій всіх структурних підрозділів підприємства. Наукова новизна. Удосконалено загальну класифікацію методів стратегічного аналізу. Дістало подальшого розвитку методичне забезпечення діагностики стану підприємства у конкурентному середовищі, що дозволяє забезпечити комплексний підхід до визначення відповідності можливостей підприємства до встановлених стратегічних завдань. Практична значущість. Отримані результати дослідження можуть бути запропоновані для впровадження на будь-якому підприємстві України, що сприятиме адаптації можливостей кожного з них до постійно змінного середовища та мати статус конкурентоспроможного підприємства.