РИНОК ІПОТЕЧНОГО КРЕДИТУВАННЯ В УКРАЇНІ: ТЕНДЕНЦІЇ, ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ - Єгоричева, Світлана; Токар, Олександр (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз тенденцій, проблем та перспектив розвитку ринку іпотечного кредитування в Україні в умовах макроекономічної нестабільності й воєнних викликів. На основі статистичних даних за 2008–2025 роки досліджено циклічність динаміки та трансформацію структури банківських іпотечних портфелів. Ідентифіковано ключові перешкоди для розвитку ринку: його сконцентрованість, дефіцит довгострокового фондування, висока вартість іпотечних позик, значні безпекові ризики. Констатовано перехід від конкурентної ринкової моделі до домінування державних програм підтримки, таких як «єОселя». Критично оцінено ефективність поточної державної політики та обґрунтовано необхідність зміщення акцентів із субсидіювання попиту на стимулювання пропозиції через впровадження дієвих механізмів страхування воєнних ризиків і сек’юритизації активів.