КОРПОРАТИВНА СОЦІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ТРАНСНАЦІОНАЛЬНИХ КОРПОРАЦІЙ, ЩО ДІЮТЬ У НАФТОВІЙ ГАЛУЗІ - Сай, Леся; Шаповалова, Аніта (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті досліджено особливості діяльності нафтових транснаціональних корпорацій та їхній вплив на економіку, соціальну сферу й довкілля. Показано, що реалізація корпоративної соціальної відповідальності (КСВ) визначається специфікою галузі: високими екологічними ризиками, значною ресурсоємністю та соціальною напруженістю в регіонах видобутку. Проаналізовано складові корпоративної соціальної відповідальності, включаючи екологічну, етичну, соціальну та економічну. Виділено етапи процесу реалізації корпоративної соціальної відповідальності нафтових ТНК. Систематизовано проблеми реалізації КСВ нафтових ТНК і запропоновано шляхи їх вирішення. Наведено основні показники оцінювання ефективності КСВ за напрямами її реалізації. На прикладі Shell, BP, TotalEnergies, Chevron та Equinor показано, що ефективне КСВ забезпечується інтеграцією довгострокових сталих стратегій, партнерством із місцевими громадами та державними органами, «зеленими» технологіями та прозорістю діяльності, що зміцнює репутацію та економічну стабільність.