МОДЕЛЬ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОГО РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ МАЛОГО ПІДПРИЄМСТВА - Мохненко, Андрій; Кравець, Іван (Сталий розвиток економіки, 2026)
Актуальність теми зумовлена потребою підвищення конкурентоспроможності малих підприємств у мінливих регіональних умовах. Метою дослідження є формування моделі конкурентоспроможного регіонального розвитку малого бізнесу. У роботі застосовано системний і структурно-функціональний підходи та методи порівняльного аналізу. Сформульовано гіпотезу про залежність результативності розвитку малого підприємства від якості регіонального середовища й рівня його адаптивності. Здійснено оцінювання чинників впливу, узагальнено підходи та запропоновано модель розвитку. Теоретичне значення полягає в уточненні структури регіональних детермінант. Практична цінність проявляється у можливості використання моделі для формування управлінських рішень. Новизна визначається поєднанням адаптивного та регіонального підходів. Перспективи подальших досліджень пов’язані з емпіричною перевіркою моделі.