ВИКОРИСТАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ У ПРОГНОЗУВАННІ ЗОВНІШНЬОТОРГОВЕЛЬНИХ ПОТОКІВ - Ванькович, Любомир; Обернієнко, Олексій; Перожак, Ростислав; Стеблій, Олександр (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті досліджено використання технологій штучного інтелекту у прогнозуванні зовнішньоторговельних потоків. Розглянуто сучасні методи машинного та глибинного навчання, що забезпечують підвищення точності прогнозів і оперативності прийняття управлінських рішень у сфері зовнішньоекономічної діяльності. Визначено основні етапи побудови моделей прогнозування, їх переваги, обмеження та практичні аспекти впровадження. Проведено порівняльну оцінку ефективності традиційних економетричних методів і моделей штучного інтелекту, яка підтвердила їх значну перевагу за точністю та адаптивністю. Результати дослідження можуть бути використані для удосконалення аналітичного забезпечення управління міжнародною торгівлею та розроблення інтелектуальних систем підтримки рішень.