РОЛЬ АКЦІОНЕРНОГО КАПІТАЛУ У ФІНАНСУВАННІ ПОВОЄННОЇ ВІДБУДОВИ - Воробей, Руслан (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті досліджено роль акціонерного капіталу як стратегічного інструменту забезпечення фінансових ресурсів для повоєнної реконструкції України. Наголошено, що масштаби руйнувань, спричинених військовою агресією, сформували безпрецедентний дефіцит інвестиційних ресурсів, який значно перевищує можливості бюджетного фінансування та міжнародної допомоги. Проаналізовано сучасний стан розвитку ринку акціонерного капіталу в Україні та окреслено ключові бар’єри його ефективного функціонування: недостатню капіталізацію підприємств, обмежену ринкову ліквідність, низький рівень корпоративної прозорості, інституційну незрілість та зростані ризики, пов’язані з воєнною невизначеністю. Обґрунтовано, що подолання цих обмежень є необхідною умовою для перетворення акціонерного фінансування на системоутворюючий інструмент відбудови економіки.