ТРАНСФОРМАЦІЯ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНОЇ МОДЕЛІ УПРАВЛІННЯ СФЕРИ КУЛЬТУРИ ЯК ОСНОВА ТЕРИТОРІАЛЬНОГО БРЕНДИНГУ - Майстренко , Ю.В. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Розробка теоретичних, методологічних положень і практичних рекомендацій щодо трансформації організаційно-економічної моделі управління сфери культури в контексті територіального розвитку. Методика дослідження. Методологічною основою дослідження є системний підхід до вивчення економічних явищ та праці провідних вчених-економістів з питань управління сферою культури. За допомогою методів порівняльного аналізу й економічної діагностики виявлено особливості й тенденції розвитку галузі та стану закладів культури. Економіко-математичне моделювання було використано при прогнозуванні кількості творчих працівників в залежності від кількості населення. У ході дослідження застосовано метод експертних оцінок – під час виявлення впливу сильних і слабких сторін, можливостей та загроз для розвитку сфери культури. При розробці організаційно-економічної моделі управління сфери культури використано системно-структурний і функціональні підходи, а також спектр методів, притаманних теоретичному й емпіричному рівням наукового пізнання. Результати. Узагальнено теоретичні підходи до управління сферою культури. Для оцінки фінансового стану закладів культури в ОТГ проаналізовано законодавчу базу та модель фінансового забезпечення місцевих бюджетів. Запропоновано на базі сільського клубу, бібліотеки та музею створити єдиний культурно-дозвіллєвий центр, який в майбутньому зможе бути самоокупним. Визначено основні напрями розвитку в частині альтернативних джерел фінансування. Обґрунтовано діяльність формування туристично-рекреаційного кластера в умовах ОТГ, що призведе до створення та просування бренду кожної території, враховуючи її унікальну історичну та культурну спадщину. За допомогою побудови економіко-математичної моделі визначено щільність кореляційного зв’язку між чисельністю жителів ОТГ і кількістю творчих працівників при умові створення культурно- дозвіллєвого центру в ОТГ. Проведено SWOT-аналіз, на основі якого здійснено ідентифікацію проблем та визначено напрями розвитку сфери культури в умовах ОТГ. Наукова новизна. Застосовано системний підхід до побудови ефективної організаційно-економічної моделі управління сферою культури, у якому, на відміну від попередніх підходів щодо побудови цієї моделі, враховано специфіку методів та інструментів як суб’єктів управління державної вертикалі, так і внутрішніх підсистем управління, що базуються на застосуванні кластерного підходу, показників активності населення та розвитку туристичної діяльності. Практична значущість. Розроблено рекомендації щодо трансформації організаційно-економічної моделі управління сферою культури в умовах ОТГ, що дозволить підвищити ефективність діяльності закладів культури та туристичну привабливість територій.