СТАНОВЛЕННЯ СИСТЕМИ ГРОШОВО-КРЕДИТНОГО РЕГУЛЮВАННЯ В УКРАЇНІ - Осика, Олексій (Сталий розвиток економіки, 2026)
Грошово-кредитне регулювання посідає вагоме місце в системі макроекономічної політики, оскільки саме за допомогою інструментів монетарної політики формуються умови для забезпечення цінової стабільності, контролю інфляції, стійкості фінансової системи та сталого економічного розвитку. Національний банк України, встановлюючи параметри пропозиції грошей, облікову ставку, режим валютного курсу та умови функціонування кредитного ринку, формує середовище, де реалізуються інвестиційні рішення, відбувається перерозподіл фінансових потоків та формуються очікування економічних агентів. Ефективність монетарної політики визначає доступність кредитних ресурсів, масштаби інвестицій, стабільність валютного ринку та рівень фінансових ризиків, створюючи передумови для прогнозованої макроекономічної динаміки та високого рівня довіри до економічної політики держави.