МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНЮВАННЯ РИЗИКІВ ТРАНСФЕРНИХ МОЖЛИВОСТЕЙ ПІДПРИЄМСТВА - Павленко, Олена; Русин-Гриник, Роман; Іртищева, Інна; Бойко, Євгенія (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті розглянуто методичні підходи до оцінювання ризиків трансферного потенціалу підприємства в умовах цифрової трансформації та зростання ринкової невизначеності. Визначено сутність трансферного потенціалу, охарактеризовано основні групи ризиків - технологічні, організаційні, маркетингові, інформаційні та фінансові - та наведено їхні ключові прояви. Проаналізовано сучасні методи оцінювання ризиків, зокрема експертні, статистичні, багатовимірні та сценарні підходи, виявлено їхні обмеження та недостатню інтегрованість у цифрові аналітичні системи. Запропоновано авторську методику, що включає ідентифікацію ризиків, інтегральне кількісне оцінювання, PCA-аналіз, сценарне моделювання та побудову карти ризиків. Обґрунтовано її переваги для формування комплексного ризик-профілю та підтримки управлінських рішень.