АНАЛІЗ ПЕРЕВАГ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ КРИПТОВАЛЮТИ ТА ЇЇ ВПЛИВУ НА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ В УКРАЇНІ ТА В СВІТІ - Ромаш, Кирило (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті проаналізовано потенційні вигоди та перспективи легалізації криптовалют в Україні у контексті посилення економічної стабільності держави та стимулювання її сталого розвитку. Розглянуто ключові положення законопроєкту, поданого на розгляд Верховної Ради України, зокрема питання оподаткування операцій з цифровими активами, механізми регулювання криптовалютного ринку та обов’язки власників криптогаманців. Окрему увагу приділено міжнародному досвіду впровадження правового регулювання криптовалюти, де ліцензування криптокомпаній і державний нагляд сприяли підвищенню прозорості ринку, захисту інвесторів та розвитку фінансових інновацій, покращення фінансової інклюзії для усіх верств населення, а також збільшенню швидкості транзакції міжнародних переказів та зменшення розміру комісії за виконання даних операцій.