ТРАНСФОРМАЦІЯ УПРАВЛІНСЬКИХ ПАРАДИГМ: ВІД КЛАСИЧНОЇ ТЕОРІЇ ДО СУЧАСНИХ НАУКОВИХ ПОГЛЯДІВ - Ткаченко, Алла; Чернова, Ірина (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті здійснено системний аналіз трансформації управлінської думки в контексті еволюції управлінських парадигм — від класичних теорій до сучасних концепцій, що формуються під впливом цифровізації, глобалізації та міждисциплінарного розвитку. Дослідження охоплює історичні етапи становлення управлінської науки, критичне переосмислення класичних шкіл управління, а також вивчення новітніх підходів, зокрема Management 4.0, системного, поведінкового та гібридного управління. Особливу увагу приділено ролі менеджера в умовах змін, впровадженню цифрових технологій. Встановлено, що ефективність управління в XXI столітті залежить не лише від методів, а й від здатності системно поєднувати традиції та інновації. Підсумком роботи є обґрунтування необхідності формування адаптивної, інтелектуально орієнтованої парадигми управління в епоху складності та цифрової турбулентності.