ЛОГІСТИЧНЕ УПРАВЛІННЯ ЯК ФАКТОР СТРАТЕГІЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Шуляр, Наталія; Мазур, Юлія; Деренко, Олександр (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті досліджується логістичне управління як стратегічний чинник підвищення конкурентоспроможності підприємства в умовах глобалізації та динамічного розвитку ринку. Розкрито еволюцію логістики від операційної функції до ключового елемента стратегічного планування. Проаналізовано теоретичні основи логістичного управління на базі системного, процесного та інтегрованого підходів, а також концепції SCM. Встановлено, що ефективна логістика безпосередньо впливає на конкурентоспроможність через п’ять основних механізмів: зниження витрат, підвищення швидкості та надійності поставок, гнучкість, цифровізацію та формування іміджу надійного партнера. Особливу увагу приділено стратегічному логістичному підходу, який забезпечує довгострокове планування, інтеграцію з бізнес-стратегією, оптимізацію ланцюга постачань та створення додаткової цінності для клієнта.