НАСЛІДКИ ТА ПРОТИДІЯ НЕЛЕГАЛЬНОЇ МІГРАЦІЇ ВІТЧИЗНЯНОГО КАПІТАЛУ - Гаман, Галина (Сталий розвиток економіки, 2026)
В статті розкрито проблему нелегальної міграції вітчизняного капіталу та визначено шлях протидії незаконному перетину кордону, торгівлі людьми та ресурсами. Перелічені законодавчо-нормативні акти, а також міжнародні організації, які спрямовані на врегулювання питань міграції. Виділені ключові проблеми нелегальної міграції, зокрема торгівля людьми, примусова праця, нелегальна політична міграція, що сприяють розвитку тіньового ринку економіки, недоотриманню коштів у вигляді податків до бюджету, відтоку ресурсів, зменшенню робочої сили, особливо молоді, як найбільш вразливу групу на ринку праці. Визначено комплекс заходів протидії нелегальній міграції, зокрема удосконалення міграційного законодавства, створення єдиних інформаційних систем обліку, забезпечення легального працевлаштування, інформування про можливі ризики, попередження про наслідки та відповідальність за сприяння нелегальній міграції, боротьба з корупцією у державних органах, розвиток міжнародної співпраці.