ОСОБЛИВОСТІ ПРАКТИЧНОЇ РЕАЛІЗАЦІЇ КОНЦЕПЦІЇ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ТУРИЗМУ І РЕКРЕАЦІЇ В УКРАЇНІ: АКТУАЛЬНІ ЕКОНОМІКО-ПРАВОВІ ВИКЛИКИ Й СТРАТЕГІЧНІ ПЕРСПЕКТИВНІ НАПРЯМИ - Дубовіч, Іон; Василишин, Христина; Рожкович, Олег; Дубовіч, Мар’яна-Надія (Сталий розвиток економіки, 2026)
Проаналізовано стан туризму і рекреації в Україні в умовах війни та визначено напрями впровадження концепції сталого розвитку. Показано наслідки воєнних дій для туристично-рекреаційної інфраструктури, природних ресурсів і туристичних потоків, зокрема руйнування об’єктів, обмеження доступу до територій та скорочення активності. Виявлено економіко-правові проблеми реалізації сталого розвитку, серед яких недосконале регулювання, відсутність стандартів і систем моніторингу, а також обмежена участь громад. Обґрунтовано потребу комплексного післявоєнного відновлення, гармонізації законодавства з міжнародними нормами, розвитку цифрових технологій, державно-приватного партнерства та екологічної модернізації. Визначено стратегічні напрями, здатні забезпечити формування конкурентоспроможного, екологічно відповідального й соціально орієнтованого туристично-рекреаційного сектору України.