ІНФОРМАТИЗАЦІЯ ТА ДИДЖИТАЛІЗАЦІЯ ОБЛІКУ Й ЗВІТНОСТІ ЯК ІНСТРУМЕНТ ПІДВИЩЕННЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - Мельничук, Вікторія (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті обґрунтовано роль інформатизації та диджиталізації обліку й звітності у зміцненні фінансової безпеки підприємства в умовах цифрової економіки. Визначено ключові тенденції впровадження цифрових технологій у сфері бухгалтерського обліку, охарактеризовано їх вплив на достовірність даних, прозорість звітності та ефективність внутрішнього контролю. Узагальнено результати сучасних досліджень із проблем диджиталізації фінансової інформації та кіберзахисту, виокремлено нерозв’язані аспекти, пов’язані з ризиками цифрового середовища, нерівномірністю цифрової зрілості підприємств, недостатністю інтегрованих систем контролю та невизначеністю методичних підходів до оцінювання впливу цифрових технологій на фінансову безпеку. Запропоновано модель цифрової інфраструктури фінансової безпеки підприємства, що поєднує ERP-рішення, системи кіберзахисту, технології штучного інтелекту й блокчейну. Практичне значення дослідження полягає у формуванні методологічної основи для вдосконалення системи захисту фінансової інформації на підприємствах різних галузей.