МЕХАНІЗМИ ФОРМУВАННЯ СИНЕРГЕТИЧНОГО ЕФЕКТУ ПІДПРИЄМСТВ СПОЖИВЧОЇ КООПЕРАЦІЇ В УМОВАХ КРИЗОВИХ ЯВИЩ - Проскура, Володимир; Лизанець, Анжела; Гурей, Олег (Сталий розвиток економіки, 2026)
Стаття досліджує синергію в системі споживчої кооперації України в умовах воєнного стану як чинник підвищення стійкості, адаптивності та ефективності кооперативних структур. Розкрито теоретичні засади синергії та її прояв як результату взаємодії ресурсів, компетенцій, соціального капіталу й самоорганізації. Показано, що в умовах війни синергетичні механізми трансформуються у кризостійкі, забезпечуючи функціонування кооперативів попри інфраструктурні руйнування й логістичні розриви. Проаналізовано основні форми прояву синергії – організаційні, економічні, соціальні, інформаційні та інституційні, а також роль кооперативів у підтримці громад. Окреслено механізми формування синергетичного ефекту, комплексне застосування яких створює багаторівневий ефект підсилення та дозволяє кооперативам зберігати стійкість навіть в екстремальних умовах. Обґрунтовано значення синергії як потенціалу післявоєнного відновлення й розвитку споживчої кооперації.