КЛАСИФІКАЦІЯ ТЕОРЕТИЧНИХ ПІДХОДІВ ДО ВИЗНАЧЕННЯ ОПТИМАЛЬНОЇ СТРУКТУРИ КАПІТАЛУ АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА - Гнєушева , В.О. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Узагальнення й систематизація поглядів вчених стосовно процесу оптимізації структури капіталу на основі класифікації існуючих теоретичних підходів. Методика дослідження. Теоретико-методичну базу дослідження склали загальнонаукові методи: аналізу та синтезу  для дослідження основних положень існуючих в науковій літературі теорій структури капіталу; причинно-наслідкового зв’язку - при класифікації теорій структури капіталу; монографічний - при вивченні праць зарубіжних і вітчизняних вчених в галузі оптимізації структури капіталу. Результати. Визначено, що стійкий фінансовий стан компанії залежить від обґрунтування оптимальних пропорцій використання власного і позикового капіталу та залучення необхідних їх обсягів для досягнення цільової структури капіталу. Досліджено поетапний розвиток теорій структури капіталу та їх ключові положення. Встановлено, що існуючі в науковій літературі підходи до структури капіталу можна поділити на дві групи: до 1958 р. - традиційний або класичний підхід до структури капіталу і після 1958 р.  неокласичні теорії структури капіталу. Виявлено, що одні моделі структури капіталу направлені на пошук оптимальної структури капіталу компанії і дотримання її, тобто є статичними, а в інших (динамічних моделях) - структура капіталу є кумулятивним результатом діяльності компанії в минулому. Доведено, що класифікація теорій структури капіталу дозволяє істотно просунутися в розумінні, чим має керуватися топ-менеджмент компанії при прийнятті фінансових рішень відносно формування оптимальної структури капіталу. Наукова новизна. Подальшого розвитку дістала класифікація існуючих теорій структури капіталу. На основі узагальнення та систематизації поглядів вчених запропонована класифікація теорій структури капіталу акціонерних товариств, яка, на відміну від існуючих, включає більшу кількість класифікаційних ознак та враховує новітні тенденцій в галузі формування оптимальної структури капіталу, що недостатньо представлені в вітчизняній науково-економічній літературі. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути запропоновані для аналітичного супроводження розробки та реалізації політики управління структурою капіталу в акціонерному товаристві з метою її оптимізації.