КОНТРОЛЬ ПОДАТКОВОЇ ДИСЦИПЛІНИ ЯК ІНСТРУМЕНТ УПРАВЛІННЯ ПОДАТКОВИМИ РИЗИКАМИ У СИСТЕМІ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - Тучак, Андрій; Наумова, Тетяна (Сталий розвиток економіки, 2026)
Стаття присвячена дослідженню контролю податкової дисципліни як ключового інструменту управління податковими ризиками у системі економічної безпеки підприємства. Запропоновано ототожнювати поняття податкова безпека та податковий комплаєнс - контроль і виділяти його як елемент фінансової безпеки у складі економічної безпеки підприємства. Розроблена інфокомунікаційна модель взаємозв’язку податкового комплаєнс - контролю та складових економічної безпеки підприємства як об’єкта обліково-податкового забезпечення. Проаналізовано види податкових ризиків, та їх вплив на стабільність діяльності суб’єкта господарювання. Виділено перелік внутрішніх процедур комплаєнс-контролю, спрямованих на мінімізацію впливу податкових ризиків щодо економічної безпеки підприємства. Розглянуто обліково-податкове забезпечення як механізм мінімізації податкових ризиків. Висвітлено науково-методичні підходи до організації контролю податкової дисципліни, що сприяють підвищенню ефективності податкової політики та забезпеченню економічної безпеки підприємства.