СТІЙКІСТЬ, БЕЗПЕКА, КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ: КОНЦЕПТУАЛЬНІ ОРІЄНТИРИ РОЗВИТКУ БІЗНЕСУ В УМОВАХ ЗЕЛЕНОГО-ЦИФРОВОГО ПЕРЕХОДУ - Білик, Тарас; Максимова, Ірина (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті досліджено взаємозв’язок стійкості, безпеки та конкурентоспроможності як ключових орієнтирів розвитку бізнесу в умовах зеленого-цифрового переходу. Обґрунтовано, що поєднання екологічно орієнтованого зростання та цифрової трансформації формує нову логіку економічного розвитку, змінюючи вимоги до інституційної спроможності, ринку праці та моделей управління. Розкрито багатовимірну природу стійкості, комплексний зміст економічної безпеки та еволюцію конкурентоспроможності, що у тріаді формують інноваційний базис реалізації зеленого-цифрового переходу. Показано, що індекс стійкості інтегрує екологічні, технологічні, інституційні та соціально-економічні параметри, які значно варіюють. Обґрунтовано, що зелений-цифровий перехід може слугувати інструментом вирівнювання структурних диспропорцій і посилення довгострокових конкурентних переваг.