ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ МОДЕРНІЗАЦІЙНОЇ КОНЦЕПЦІЇ У ПРОСТОРОВО-ІННОВАЦІЙНОМУ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ - Вовк, Ольга (Сталий розвиток економіки, 2026)
Відновлення економічних систем на засадах концепції модернізації передбачає системну перебудову економічного простору з урахуванням сучасних технологічних, екологічних, цифрових та безпекових викликів. Тому метою дослідження є визначення особливостей просторового розвитку національної економіки в умовах модернізаційного відновлення для стратегування процесів відбудови. Для виявлення пріоритетних напрямів відбудови та обґрунтування стратегічних орієнтирів просторового розвитку проведено аналітику економічних втрат та вартості руйнувань у інфраструктурній сфері внаслідок війни. Імплементація модернізаційної моделі до стратегізації розвитку інфраструктурної сфери постає критично важливою, адже передбачає не лише ліквідацію руйнувань, а й фундаментальне оновлення системи управління, цифрову трансформацію, інтеграцію з європейською інфраструктурою та підвищення конкурентоспроможності української економіки на глобальному рівні. Авторкою описано ключові стратегічні орієнтири імплементації концепції модернізаційного розвитку інфраструктурної сфери у глобальному економічному просторі, що поєднує інноваційність, сталість, ефективність та безпеку. Перспективи просторової відбудови інфраструктурної сфери економіки України базуються на результативних механізмах проведення реформ, залучення інвестиції, реалізації приватно-державного партнерства, впровадження інновацій та європейських норм і стандартів у розвитку транспортної галузі.