ВІРТУАЛЬНІ АКТИВИ ЯК ОБ’ЄКТ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ: СУТНІСТЬ ТА ПРОБЛЕМИ ВИЗНАННЯ - Гуцаленко, Любов; Собченко, Тетяна (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті обґрунтовано актуальність проблеми визнання віртуальних активів як об’єкта обліково-аналітичного забезпечення системи управління з огляду на їхню високу волатильність, відсутність єдиного правового статусу та специфіку операцій. Проведено комплексне дослідження економічної сутності віртуальних активів та їхнього місця в системі бухгалтерського обліку. Розкрито особливості віртуальних активів як нових об’єктів фінансово-економічних відносин, визначено їхні ключові характеристики, що впливають на методологію обліку. Проаналізовано сучасні підходи до класифікації та оцінки віртуальних відповідно до Міжнародних стандартів фінансової звітності та загальноприйнятих принципів бухгалтерського обліку. Встановлено, що відсутність спеціалізованих облікових стандартів створює ризики викривлення інформації про фінансовий стан підприємств, їхню ліквідність та вартість чистих активів. Запропоновано концептуальні засади формування окремої категорії активів для різних видів віртуальних активів у балансі підприємства та розробки нормативних положень, які забезпечать єдність методології обліку цифрових активів. Результати дослідження можуть бути використані для удосконалення регуляторної бази та практики бухгалтерського обліку віртуальних активів, що сприятиме підвищенню прозорості фінансової звітності та зниженню інформаційних ризиків.