ІНКЛЮЗИВНА КОРПОРАТИВНА КУЛЬТУРА ЯК СЕРЕДОВИЩЕ ЕФЕКТИВНОГО КОМАНДОТВОРЕННЯ - Дороніна, Ольга; Бурлака, Олександр (Сталий розвиток економіки, 2026)
Стаття присвячена актуальним питанням формування інклюзивної корпоративної культури. У статті обґрунтовано роль інклюзивної корпоративної культури як середовища, що сприяє ефективній реалізації процесів командотворення в компаніях, зокрема в ІТ-сфері. Розкрито сутність корпоративної культури як управлінського ресурсу, визначено її функціональні прояви та амбівалентний вплив на командну взаємодію. Запропоновано авторське визначення інклюзивної корпоративної культури та проаналізовано її відмінності від інших типів культур. Доведено, що інклюзивна культура забезпечує психологічну безпеку, залученість і довіру в командах, сприяє ефективному використанню різноманіття та сталому розвитку команд. Визначено функції інклюзивної корпоративної культури в контексті командотворення та окреслено перспективи подальших досліджень у сфері управління культурними процесами.