СТРАТЕГІЧНІ ОРІЄНТИРИ РОЗВИТКУ ДЕРЖАВНИХ БАНКІВ І ФІНАНСОВИХ КОМПАНІЙ У ПЕРІОД ВОЄННИХ ЗАГРОЗ - Москаленко, Наталія; Балацька, Владислава; Панченко, Наталія (Сталий розвиток економіки, 2026)
Стаття присвячена аналізу стратегічних орієнтирів розвитку державних банків і фінансових компаній України в умовах воєнних загроз, що істотно трансформують фінансове середовище та підвищують вимоги до стійкості й адаптивності інституцій. Обґрунтовано їхню роль у забезпеченні макрофінансової стабільності, підтриманні ліквідності, фінансуванні оборонних та соціальних програм, а також у реалізації пріоритетних напрямів післявоєнної відбудови. Розкрито ключові виклики, пов’язані зі зростанням кредитних та операційних ризиків, кіберзагрозами, обмеженням доступу до капіталу та високою часткою проблемних активів. Сформульовано стратегічні напрями розвитку, що включають посилення ризик-менеджменту, цифровізацію, диверсифікацію фінансових інструментів, удосконалення корпоративного управління та розширення можливостей небанківського фінансування для забезпечення довгострокової стійкості державного фінансового сектору.