СИСТЕМА ОБЛІКУ ТА БІЗНЕС-АНАЛІТИКИ У КОНТЕКСТІ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ - Мурашко, Ірина; Циганова, Олександра (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті розглянуто сутність, функціональні характеристики та взаємозв’язок системи обліку й бізнес-аналітики, а також їхню роль у забезпеченні сталого розвитку організацій. Здійснено узагальнення наукових підходів до трактування бізнес-аналізу як інструмента реалізації принципів соціальної відповідальності бізнесу, формування довгострокових стратегій та оптимізації управлінських рішень. Водночас бухгалтерський облік виступає ядром системи обліку, забезпечуючи точність і нормативність відображення господарських операцій. Проведено дослідження взаємозалежності між системою обліку та бізнес-аналітикою, а саме, облік формує первинну інформаційну базу, яка є фундаментом для аналітичних висновків, тоді як бізнес-аналітика визначає нові вимоги до деталізації даних та їхньої інтерпретації. Така взаємодія створює цілісне інформаційно-аналітичне середовище, здатне забезпечити ефективне управління та інноваційний розвиток підприємства.