МЕТОДОЛОГІЧНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНЮВАННЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО КАПІТАЛУ - Парій , О.М. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Дослідження теоретичних положень щодо формування методологічних і методичних підходів до оцінювання вартості та ефективності використання інтелектуального капіталу підприємства. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети і вирішення окреслених завдань у нашій розвідці використано загальнонаукові та специфічні методи, методичні прийоми та інструменти дослідження, зокрема: аналізу і синтезу (трактування економічної сутності категорії «інтелектуальний капітал»; характеристика основних методологічних і методичних підходів до оцінювання вартості та ефективності використання інтелектуального капіталу підприємства); метод причинно-наслідкового зв’язку (виявлення чинників формування інтелектуального капіталу та їх вплив). Результати. Досліджено методологічні і методичні підходи до оцінювання вартості та ефективності використання інтелектуального капіталу підприємства. Визначено чинники формування інтелектуального капіталу та їх вплив на його вартість. Виділено етапи, яких варто дотримуватися при формуванні стратегії розвитку інтелектуального капіталу. Доведено, що оцінка вартості інтелектуального капіталу в нестабільному зовнішньому середовищі допомагає формувати довгострокову стратегію підприємства та використовується підприємствами як комунікаційний інструмент. Запропоновано комплексне використання існуючих методів та індикаторів з корекцією особливостей та потреб кожного конкретного підприємства. Наукова новизна. Досліджено теоретико-методичні положення щодо формування методологічних і методичних підходів до оцінювання вартості та ефективності використання інтелектуального капіталу підприємства. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані при формуванні методологічних і методичних підходів до оцінювання вартості та ефективності використання інтелектуального капіталу підприємства.