ЕТИЧНІ СТАНДАРТИ БУХГАЛТЕРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В СИСТЕМІ КОРПОРАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ - Петренко, Вікторія; Бєлугіна, Тетяна (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті здійснено комплексний науковий аналіз етичних стандартів бухгалтерської діяльності в системі корпоративного управління з акцентом на особливості їх реалізації на підприємствах, зокрема державного сектору економіки України. Узагальнено теоретичні підходи до трактування професійної етики бухгалтерів, систематизовано фундаментальні принципи Міжнародного кодексу етики професійних бухгалтерів та визначено їх місце в архітектоніці корпоративного управління. Проаналізовано основні етичні виклики бухгалтерської діяльності, зокрема тиск з боку керівництва, конфлікти інтересів, недостатній рівень професійної компетентності, ризики порушення конфіденційності та недотримання технічних стандартів. На основі узагальнених результатів дослідження охарактеризовано наслідки порушення етичних норм для фінансової стабільності підприємств, їх ділової репутації та інвестиційної привабливості.