ДЕТЕРМІНАНТИ ФІНАНСОВОГО ВАЖЕЛЯ: КОМПЛЕКСНИЙ ПІДХІД ДО ОЦІНЮВАННЯ - Слатвінська, Марина; Васютинська, Людмила (Сталий розвиток економіки, 2026)
Стаття присвячена систематизації детермінантів фінансового важеля у структурі капіталу підприємства. Розглянуто низку теорій, що пояснюють взаємодію власного і позикового капіталу та виявлено чинники формування боргу. З’ясовано, що фінансовий важіль є динамічним результатом системної взаємодії детермінантів зовнішнього середовища, які створюють рамкові обмеження, і внутрішнього середовища, які формують внутрішній потенціал підприємства. Взаємодія груп детермінантів визначає багатофакторну природу фінансового важеля, що дозволяє застосовувати комплексний підхід до аналізу його динаміки та оцінювання ефективності. Це стало підґрунтям для формування комплексної моделі детермінантів фінансового важеля, яка узагальнює ключові взаємозв’язки та забезпечує цілісне бачення механізмів його формування.