ТРАНСФОРМАЦІЯ ФУНКЦІЙ КРИПТОВАЛЮТ У ПОСКРИЗОВІЙ ФІНАНСОВІЙ АРХІТЕКТУРІ - Таранич, Оксана; Матвійчук, Всеслав (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті виявлено закономірності еволюції криптовалютного ринку у 2008-2024 роках та обґрунтовано трансформацію функцій криптовалют у посткризовій фінансовій архітектурі під впливом глобальних фінансових криз. Визначено роль світових фінансових криз у формуванні нових функцій криптовалют, зокрема реакція на банківську кризу 2008 року, інституціоналізація внаслідок пандемії COVID-19 та поява регуляторних рамок у 2022-2024 рр. Визначено перехід криптовалют під час пандемічної кризи 2020-2021 рр. від «антисистемної» до «системної» фази розвитку. Розкрито процес інституціоналізації криптовалют, зниження ступеня їх децентралізації і зростання залежності від глобальних фінансових циклів.