ЕКОНОМІЧНИЙ ВИМІР ДИДЖИТАЛІЗАЦІЇ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ УКРАЇНИ - Ахновська, Інна; Бондаренко, Роман (Сталий розвиток економіки, 2026)
Статтю присвячено дослідженню диджиталізації агропромислового комплексу України та її економічного значення в умовах воєнних викликів. Розкрито ключові напрями цифрової трансформації, зокрема впровадження Smart Farming, IoT, супутникового моніторингу, аналітичних платформ і систем підтримки управлінських рішень. Показано, що цифрові технології забезпечують підвищення продуктивності, точності використання ресурсів та стійкості агровиробництва. Проаналізовано досвід провідних компаній і публічних ініціатив, що формують національну екосистему AgTech. Визначено основні бар’єри цифровізації, серед яких нерівномірність технологічного розвитку, висока вартість рішень та обмежена цифрова грамотність. Сформульовано висновки щодо ролі диджиталізації у зміцненні конкурентоспроможності та експортного потенціалу АПК.