СУЧАСНІ ДЖЕРЕЛА ФІНАНСУВАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ПРОЕКТІВ НА ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ В УМОВАХ НЕСТАБІЛЬНОСТІ РИНКОВОГО СЕРЕДОВИЩА - Швець, Ю.О. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Дослідження новітніх джерел фінансування інноваційних проектів; виявлення сучасних трендів фінансування інноваційної діяльності, зокрема, краудфандингу; оцінка особливостей фінансування шляхом використання венчурного капіталу та фінансування бізнес-ангелів на промислових підприємствах України; виокремлення проблем в сфері фінансування інноваційних проектів та формування шляхів їх вирішення на промислових підприємствах. Методика дослідження. Вирішення поставлених у статті завдань здійснено за допомогою таких загальнонаукових і спеціальних методів дослідження, а саме: метод аналізу і синтезу, економічного узагальнення – для дослідження існуючих джерел фінансування інноваційних проектів; діалектичного підходу – для визначення сучасних трендів фінансування інноваційної діяльності, основних видів; статистичний метод обробки даних – при оцінці особливостей фінансування інноваційних проектів на промислових підприємствах України; метод порівнянь та узагальнень – для виокремлення проблем в сфері фінансування інноваційних проектів, пошуку шляхів їх вирішення на промислових підприємствах. Результати. Охарактеризовано сучасні джерела фінансування інноваційної діяльності. Виявлено, що найперспективнішими напрямами фінансування інноваційних проектів є краудфандинг, венчурні фонди та фінансування за допомогою бізнес-ангелів. Розглянуто процес поширення краудфандингу в Україні та світі. Проаналізовано рівень розвитку інноваційної діяльності промислових підприємств. Сформульовано проблеми фінансування інноваційних проектів промислових підприємств України та шляхи їх вирішення. Наукова новизна. Обґрунтовано, що сучасні джерела фінансування інноваційних проектів дозволять промисловим підприємствам раціонально та економічно вигідно впроваджувати інновації у процесі своєї діяльності, які, на відміну від традиційних джерел, дають змогу налагодити інноваційну діяльність та отримувати очікувані результати значно швидше. Практична значущість. Основні наукові положення статті можна використовувати у практиці промислових підприємств, що сприятиме швидкій акумуляції фінансових ресурсів та подальшому використанні коштів в інноваційних цілях.