АНАЛІЗ ТАЛАНТООРІЄНТОВАНИХ ДЕТЕРМІНАНТІВ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ - Литовченко, Ірина; Шевченко, Станіслав (Сталий розвиток економіки, 2026)
Стаття присвячена актуальному питанню визначення ролі розвитку талантів як передумови інноваційної спроможності національних економік та, відповідно, інноваційної результативності підприємницького сектору. Емпірично визначено зв’язок між розвитком талантів та інноваційною спроможністю країн і обґрунтовано, що країни з вищими показниками конкурентоспроможності талантів, як правило, демонструють кращі результати у сфері інновацій. Практичне значення одержаних результатів полягає у можливості використання висновків для формування талантоорієнтованої політики розвитку на рівні держави та підприємств: удосконалення систем підготовки й утримання фахівців, підвищення ефективності інвестицій у людський капітал, посилення інструментів корпоративного навчання та кар’єрного розвитку, що в сукупності сприяє зміцненню інноваційного потенціалу та конкурентних позицій України.