ФОРМУВАННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ МОДЕЛІ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМНИЦЬКИХ СТРУКТУР В СУЧАСНИХ УМОВАХ ЕКОНОМІЧНОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ - Ліба, Наталія; Баланюк, Іван (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті обґрунтовано необхідність формування інноваційної моделі розвитку підприємницьких структур в умовах сучасної економічної нестабільності, зумовленої повномасштабною війною в Україні. Доведено, що активні бойові дії, релокація підприємств, руйнування виробничої та логістичної інфраструктури, втрата ринків збуту, кадровий дефіцит і зростання фінансових ризиків істотно знижують ефективність традиційних моделей ведення бізнесу. Узагальнено сучасні теоретичні підходи до інноваційного розвитку підприємництва та запропоновано інноваційну модель розвитку підприємницьких структур, побудовану на поєднанні ресурсно-орієнтованого, процесно-динамічного, інституційного та стратегічного підходів. Розкрито зміст і функціональну роль кожного з блоків моделі та обґрунтовано їх системну взаємодію як передумову підвищення стійкості, адаптивності та конкурентоспроможності підприємницьких структур у кризових умовах.