ОБГРУНТУВАННЯ ТИПОЛОГІЇ БАЗОВИХ СТРАТЕГІЙ ЗМІН ДЛЯ МАШИНОБУДІВНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ - Яковчук , А.М. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Обґрунтування науково-методичного підходу до визначення базової стратегії змін машинобудівного підприємства на основі двофакторної матриці рівнів технологічного та диверсифікаційного розвитку. Методика дослідження. В процесі досліджень були застосовані методи теорії нечітких множин – для визначення рівнів технологічного розвитку та розвитку диверсифікаційних процесів, які у сукупності формують типологію базової стратегії змін машинобудівного підприємства. Результати. Запропоновано систему показників та економіко-математичний інструментарій для проведення інтегрованої оцінки рівня стратегічного розвитку машинобудівних підприємств з використанням теорії нечітких множин. На основі цього визначено напрями підвищення ефективності управління стратегічним розвитком машинобудівних підприємств в сучасних умовах і обґрунтовано тип базової стратегії змін, яку доцільно реалізовувати підприємству на даному етапі. Наукова новизна. Удосконалено науково-методичний підхід до визначення базової стратегії змін підприємства, який, на відміну від існуючих, встановлює чотири типи базових стратегій змін (розвиток існуючих СБО на основі модернізації виробничих технологій; диверсифікований розвиток СБО на основі модернізації виробничих технологій; розвиток існуючих СБО на основі нових (інноваційних) виробничих технологій; розвиток нових СБО на основі освоєння нових для підприємства видів машинобудівної продукції або послуг) на основі двофакторної матриці рівнів технологічного та диверсифікаційного розвитку підприємств.Його застосування дозволить обґрунтувати напрям подальшої ринкової орієнтації підприємства (внутрішній, або внутрішній та зовнішній); напрями необхідних технологічних перетворень (модернізація або інновації) та диверсифікаційних трансформацій підприємства. Практична значущість. Запропонований науково-методичний підхід дозволяє визначити базову стратегію змін машинобудівного підприємства, яка врахує можливість його подальшої ринкової орієнтації (тільки внутрішні ринки, або внутрішні та зовнішні) і здатність реалізовувати сценарії диверсифікованого розвитку.