РОЗВИТОК ФІНАНСОВОЇ ІНКЛЮЗІЇ МАЛИХ І СЕРЕДНІХ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ: КОНЦЕПТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ - Кошелєв, Ілля; Рожко, Олександр (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті проаналізовано стан і динаміку фінансової інклюзії МСП України в умовах післякризового відновлення та роль цифрових фінансових інструментів у розширенні доступу до фінансування і зниженні бар’єрів. Виконано кількісно-порівняльний аналіз доступу до ресурсів з урахуванням розміру бізнесу, галузевої структури та інституційних чинників. Систематизовано вплив цифрових рішень і програм держпідтримки та визначено причини нерівномірності інклюзії. Виявлено стійкі диспропорції між мікро-, малими та середніми підприємствами й обґрунтовано цифровізацію як ключовий механізм скорочення кредитного розриву. Показано, що мікробізнес лишається найменш включеним, тоді як найвищий доступ мають аграрний і торговельний сектори. Результати можуть бути використані для удосконалення політики та цифрових сервісів підтримки МСП.