ОСОБЛИВОСТІ ПОБУДОВИ ОРГАНІЗАЦІЙНОЇ СТРУКТУРИ УПРАВЛІННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ПІДПРИЄМНИЦЬКИХ СТРУКТУР - Ханенко, Алла (Сталий розвиток економіки, 2026)
В статті розкрито важливість здійснення суб’єктами бізнесу зовнішньоекономічної діяльності та розкрито її сутність; окреслено особливості сучасної системи зовнішньоекономічної діяльності. Визначено потребу докорінної трансформації організаційних засад зовнішньоекономічної діяльності підприємств різних галузей; досліджено особливості побудови організаційної структури управління зовнішньоекономічною діяльністю. Виявлено основні принципи побудови організаційної структури управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємницьких структур. Встановлено: вибір відповідної організаційної структури підприємства залежить від його розміру, прийнятої стратегії ЗЕД, зовнішніх економічних умов, від культурних особливостей країн, де підприємство позиціонує бізнес. Досліджено фактори впливу внутрішнього та зовнішнього середовища на забезпечення ЗЕД підприємств, виявлено їх особливості.