МОТИВАЦІЙНІ ЧИННИКИ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ ІНКЛЮЗИВНОГО РОЗВИТКУ НА ПІДПРИЄМСТВАХ В ТУРИЗМІ - Козоріз, Олександр (Сталий розвиток економіки, 2026)
Стаття присвячена систематизації мотиваційних чинників, що визначають готовність туристичних підприємств до імплементації інклюзивного розвитку в умовах воєнних і післявоєнних трансформацій України. Сформовано класифікацію детермінант та розроблено теоретико-методичну модель мотиваційного механізму підприємств. Наукова новизна полягає в запропонованій моделі, що інтегрує економічні, організаційні, інституційні, соціально-ціннісні та інформаційні чинники і дозволяє пояснити динаміку переходу від зовнішніх стимулів до практичної імплементації інклюзивних рішень. Практичне значення полягає у розроблених рекомендаціях щодо підвищення мотивації підприємств в туризмі до формування інклюзивних стратегій розвитку. Основні висновки підтверджують необхідність комплексного підходу до стимулювання інклюзивності у сфері туризму.